Lymfeoedeem/ Oncologie

Een specialisatie binnen de fysiotherapie is de lymfeoedeem therapeut.


Manuele lymfedrainage ad Vodder (MLDV) is een therapeutische handeling die toegepast wordt bij patiënten met o.a. zichtbaar en onzichtbare oedeem. Deze therapie is een zachte, spiraalvormige druk op de lymfeklieren en lymfebanen.
Het menselijke lichaam bestaat 2/3 uit vocht. Via dit vocht verlopen velen processen zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen b.v. bacteriën. Uitwisselen van stoffen b.v. bouw en afbraakstoffen en/of gassen b.v. zuurstof en koolzuurgas. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen.
Ze hebben een voedende, zuiverende en drainerende rol. Lymfedrainage is dus een normale functie van ons lichaam. Het heeft als doel de doorstroming te stimuleren, eventueel stagnatie of te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. Helaas kan dit ontregeld raken door bijv. ziekte, stress of een ongeval.
Zoals hier boven beschreven is de therapie een zachte, spiraalvormige druk op de lymfeklieren en lymfebanen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting van het natuurlijke lymfestelsel. Heel belangrijk hierbij is het ritme van de handgrepen. Het ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en de haarvaatjes. Alleen dan kan het overige vocht afgevoerd worden. Lymfemassage begint altijd bij de lymfeklieren in de hals, gevolgd door (afhankelijk van de klacht) de lymfeklieren van de buik, liezen, benen, oksels, armen of gelaat. De behandeling vind plaats bij een aangename temperatuur en een ontspannen sfeer. Om dit de bewerkstellen neemt de patiënt meestal liggend plaats en wordt er verzorgt tijdens de behandeling niet te praten. De behandeling is vrijwel pijnloos.
De behandeling kan evt. uitgebreid worden in combinatie met de coban zwartel. Dit wordt geheel per aandoening bepaalt.
Lymfedrainage is bijna altijd in combinatie met andere disciplines. Dit betekend dat er altijd multidisciplinair gewerkt wordt. Bijvoorbeeld in samenwerking met een verpleegkundige aan huis, arts in het ziekenhuis en het aanmeten van steunkousen door een professional.


Manuele lymfedrainage ad Vodder wordt bij verschillende aandoeningen toegepast.
- Zwelling, lymfoedeem, veneus oedeem of zwelling na een ongeval of een operatie.
- Verstuikingen
- Migraine
- Klachten als gevolg van stress: Hoofdpijn, slapenloosheid, concentratieverlies, obstipatie, menstruatieklachten
- Littekens, (MLDV + littekentape)
- Whiplash


Manuele lymfedrainage ad Vodder na borstkanker


Borskanker wordt op verschillende manieren behandeld. Zo kan je een borstbesparende operatie, borstamputatie, schildwachtklierprocedure en okseltoilet krijgen naast de chemotherapie of bestralingen.
Bij een schildwachtklierprocedure en okseltoilet bestaat er een kans dat u vocht vast gaat houden. Dit betekend lymfoedeem. Dit komt omdat er bij schildwachtklierprocedure enkele lymfeklieren uit de oksel worden weggenomen.
Bij een okseltoilet worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd.
De lymfeklieren worden weggenomen omdat uitzaaiingen vaak via deze lymfeklieren richting het bloedbaan gaan. De klieren worden na het verwijderen gecontroleerd op uitzaaiingen.
Na deze behandelingen kunnen er eventueel bijwerkingen ontstaan zoals: minder goed kunnen bewegen van de arm, minder gevoel in de arm, zenuwpijn of vocht vasthouden. Dit noem je dan lymfoedeem. Bij een okseltoilet heb je hier meer kans op dan bij een schilwachtklierprocedure.

Bij lymfoedeem blijft er veel lymfevocht achter in de arm. Dit kan een gedeelte van je arm zijn of je gehele arm en/of hand. De lymfeklieren zorgen er namelijk voor dat het vocht afgevoerd kan worden, en dit wordt belemmerd als deze zijn weggenomen. Lymfoedeem kan verschillende klachten geven, zoals een zwaar gevoel in de arm, zwelling, pijn, vermoeidheid, moeilijkheden bij het bewegen en kracht zetten met de arm. Ook is er meer kans op infecties zoals wondroos en beursontstekingen. Er wordt dan ook afgeraden om in het desbetreffende arm geen bloed te laten prikken zodat de kans op een infectie verkleind wordt. De klachten kunnen lang duren en gaan vaak niet helemaal weg. Behandeling door een gespecialiseerde lymfoedeemtherapeut en een fysiotherapeut kan de klachten beperken en verlichten.


Voor sommige klachten is het mogelijk een chronische indicatie te krijgen.