Nieuwsoverzicht

Parkinsonpatient beter geholpen met gespecialiseerde fysiotherapie

Gespecialiseerde ParkinsonNet fysiotherapie leidt tot betere zorg tegen minder kosten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van zorgverzekeraar CZ en het Radboudumc waarbij meer dan vierduizend parkinsonpatiënten gedurende drie jaar zijn gevolgd. De gespecialiseerde fysiotherapeuten hadden minder behandelingen nodig, terwijl de patiënten minder complicaties kregen. Ook waren de zorgkosten aanmerkelijk lager. De resultaten van het onderzoek verschijnen op 12 december in The Lancet Neurology.
Lees meer


Gelegenheidsroker leeft gemiddeld vijf jaar korter

Van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, overlijdt een kwart voor hun 65ste verjaardag. Hun levensverwachting is gemiddeld dertien jaar korter dan van nooit-rokers. Maar ook gelegenheidsrokers leveren vijf levensjaren in. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut naar het verband tussen roken en sterfte.
Lees meer


Artsen moeten vaker kiezen voor ‘bewegen als medicijn’

Het is inmiddels bekend dat een dagelijkse portie lichaamsbeweging bij een aantal aandoeningen ten minste even effectief is als behandeling met medicijnen
Lees meer


Home Aandoeningen Minder efficiënte hersenactiviteit bij Parkinson maakt dubbeltaken moeilijker

Hoewel we vaak twee dingen tegelijkertijd moeten doen, zoals lopen en praten, is dit lastig voor veel mensen met Parkinson. Dit kan komen doordat de hersenen bij Parkinson in zulke situaties minder efficiënt werken, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het wetenschappelijk vakblad Brain.
Lees meer


Uurtje sportschool verlaagt kans op metabool syndroom

Van krachttraining was al wel bekend dat het het riscio op bijvoorbeeld diabetes type 2 kan verlagen
Lees meer


Pijnsyndroom blijkt meetbaar

Tot nog toe kon dit syndroom alleen subjectief worden vastgesteld, via waarneming door de arts.
Lees meer


Reumapatiënten zorgen voor flinke stijging zorgvraag

Patiënten met reuma ontvangen ruim vier keer zo vaak thuiszorg dan de gemiddelde Nederlander. Voor persoonlijke verzorging geldt zelfs dat ze dit vijf keer zo vaak krijgen. Gezien de vergrijzing van de Nederlandse bevolking is het aannemelijk dat het aantal mensen met een reumatische aandoening zal stijgen. Hiermee stijgt ook het aantal mensen dat behoefte heeft aan zorg en ondersteuning. Dit volgt uit onderzoek uitgevoerd door het NIVEL in opdracht van het Reumafonds.
Lees meer


Heup en knie artrose vanaf 2018 in de basisverzekering

Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed.
Lees meer


Ook zonder overtuigend voordeel blijven meniscusoperaties populair

nieuwe klinische kennis vindt kennelijk met een duidelijke vertraging zijn weg naar de dagelijkse praktijk van de orthopedisch chirurgen
Lees meer


Gunstige effecten van oefentherapie bij knieartrose en ernstige comorbiditeit

Comorbidity in knee osteoarthritisOefentherapie neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van knieartrose. Echter, 60-85% van de artrose patiënten heeft comorbiditeit, zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas.
 
Lees meer


Te veel slecht cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose.

  Te veel ‘slecht’ cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose
Lees meer


Intensieve behandeling reuma verlaagt ziekteverzuim

Patiënten met reuma hebben meer ziekteverzuim en zijn zeven keer vaker arbeidsongeschikt dan ‘normale’ medewerkers. Intensief behandelen van reuma met biologicals (dure biotechnologische medicijnen) of met ‘ouderwetse medicijnen’ zorgt ervoor dat het ziekteverzuim daalt en patiënten productiever zijn op het werk.
Lees meer


Zorginstituut adviseert geleidelijke instroom effectieve fysiotherapie in basispakket

Fysio- en oefentherapeutische zorg die van goede kwaliteit is en die werkt, kan volgens het Zorginstituut in de nieuwe situatie onderdeel zijn van het basispakket.
Lees meer


Beantwoording Kamervragen over noodkreet nieuwe contracteerronde fysiotherapie

Antwoorden van minister Schippers (VWS) op de vragen van de Kamerleden Leijten (SP) en Van Gerven (SP) over de noodkreet over de nieuwe contracteerronde fysiotherapie.
Lees meer


Geen rol voor opioden bij chronische lagerugpijn

Opioïden hebben weinig effect op chronische lagerugpijn, concluderen Christina Abdel Shaheed e.a. in een systematische review en meta-analyse in JAMA Internal Medicine.
Lees meer


Ouderen vallen veel minder vaak door gerichte therapie

Jaarlijks sterven duizenden 65 plussers na een val. In 2014 waren het er 3000, maar met de toenemende vergrijzing zal dit getal in de prognose de komende 15 jaar oplopen tot circa 4800. Het vaakst vallen ouderen in hun directe woonomgeving. Er bestond wel een goede groepstherapie, maar daar deden te weinig 65 plussers aan mee. In de nieuwe therapie Zicht op Evenwicht van de Universiteit Maastricht zoekt de zorgprofessional de oudere thuis op om daar 1-op-1 samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn of haar functioneren. De oudere krijgt in samenspraak op maat gesneden adviezen en volgt een praktisch oefen-programma dat aansluit op de persoonlijke mogelijkheden. Resultaat: 30% minder valincidenten binnenshuis. Op 12 mei promoveert Tanja Dorresteijn op haar onderzoek dat dit aantoont.
Lees meer


Direct geven van meerdere medicijnen werkt beter tegen reuma

Reumapatiënten hebben geen slechtere levensverwachting dan mensen zonder deze ziekte. Tenminste, als de ontstekingen die gepaard gaan met deze aandoening snel en voortdurend worden onderdrukt met de juiste medicijnen. Dat is de uitkomst van een tienjarig onderzoek die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) coördineerde.

 
Lees meer


Paracetamol niet effectief bij artrose

Paracetamol vermindert niet de pijn door artrose van de knie of de heup, en verbetert ook niet de functie van beide gewrichten. Dat blijkt uit een grote meta-analyse van Bruno da Costa e.a. in The Lancet. Hun analyse omvat 74 RCTs uit het tijdvak 1980-2015. In totaal gaat het om gegevens van 58.556 patinten; de follow-up bedroeg steeds drie maanden of minder. In de diverse trials werden verschillende doseringen van paracetamol en zeven NSAIDs, onderzocht. Diclofenac in de dosering van 150 mg/dag bleek het meest effectief.
Lees meer


Lastige patint krijgt vaker foute diagnose

Vervelende patinten krijgen vaker een verkeerde diagnose dan patinten die zich aangenaam gedragen. Tot die conclusie komt een team van psychologen, internisten, een huisarts en een psychiater van het Erasmus MC in BMJ Quality & Safety.
Lees meer


Stoppen TNF-remmers bij reuma proberen waard

Het is de moeite waard om patinten met reumatode artritis die al langere tijd TNF-alfaremmers gebruiken, op proef te laten stoppen met deze dure medicijnen. De kans op een opvlamming neemt wel toe, maar bij een flink deel blijft dit minimaal een jaar achterwege. Dit blijkt uit Nederlands multicenteronderzoek van Marjan Moghadam en anderen dat verscheen in Arthritis & Rheumatology.
Lees meer


Oudere rugpijnpatint slikt nutteloze pil

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de pijn te verminderen. Na drie maanden slikt nog steeds een derde van hen pijnmedicatie als paracetamol en NSAIDs, die vervelende bijwerkingen kunnen hebben.
Lees meer


Roken belangrijke risicofactor voor reumatode artritis

Verschillende risicofactoren spelen een rol bij het ontstaan van reumatode artritis (RA), waaronder genetische factoren, eetgewoonten, maar met name roken. De exacte oorzaak is echter nog onbekend. Door de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken, zou het effectiever bestreden kunnen worden. Dit stelt hoogleraar reumatologie Dirkjan van Schaardenburg in zijn oratie op 26 november.
Lees meer


Heupartrose op foto, lang niet altijd pijn

Heupen die er op een rntgenfoto versleten uitzien, zorgen lang niet altijd voor pijn. De heupen van mensen die er pijn aan hebben, zijn niet zelden normaal op de foto. Dit blijkt uit een studie naar de waarde van de heupfoto als diagnostische test. Chan Kim e.a. schrijven erover in The BMJ.
Lees meer


Volledige vergoeding gesuperviseerde looptraining (GLT) bij elk aanvullend pakket van CZ

ClaudicatioNet is verheugd dat CZ vanaf 2016 de eerste 20 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) bij alle aanvullende pakketten gaat vergoeden.
Lees meer


Beweging lijkt goed te zijn voor vermoeide reumapatint

Vermoeidheid is een vaak voorkomende, vervelende klacht bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Onderzoeker Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc ontdekte dat deze klachten door meer dagelijkse beweging en een sportprogramma kunnen verbeteren. 16 oktober hoopt ze op haar onderzoek te promoveren.

Vermoeidheidsklachten hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven van patiënten met RA. Patiënten doen hierdoor steeds minder in het dagelijks leven. Ze bewegen minder, waardoor ze nog meer vermoeid raken. Zo belanden ze in een vicieuze cirkel waar ze vaak niet meer uit komen.
 
Lees meer


NPCF maakt Keuzegids Zorgverzekering

Patiëntenfederatie NPCF heeft een Keuzegids Zorgverzekering uitgebracht waarin mensen onafhankelijke informatie krijgen over zorgverzekeringen. De gids zet de soms ingewikkelde aspecten van de zorgverzekering op een rij en maakt het mensen daarmee veel makkelijker om goed geïnformeerd een keuze te maken voor een zorgverzekering.
Lees meer


Verkeerde zorgpolis kan mensen duur komen te staan

Een op de vijf mensen heeft moeite een goede zorgverzekering te kiezen. Of weet niet welke polis voor de basisverzekering hij of zij nu heeft. Er zijn teveel polissen, het is te ingewikkeld en mensen krijgen te weinig informatie om echt goed te kunnen kiezen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder tienduizend mensen. Van hen denken er 500 een verkeerde polis te hebben gekozen over 2015. Ze krijgen niet de zorg vergoed die ze nodig hebben, moeten veel bijbetalen of kunnen niet terecht bij de zorgverlener van hun keuze.
 
Lees meer


Bijwerkingen statines verklaard

Ongeveer een kwart van de patiënten die statines slikken, ondervindt daarvan myopathische bijwerkingen: spierpijn, stijfheid, krampen, spierzwakte. In Cell Metabolism geven Nijmeegse onderzoekers (Tom Schirris e.a.) een verklaring voor dit verschijnsel na experimenteel onderzoek bij muizen en afname van biopsieën bij patiënten.
Lees meer


Een vijfde beveelt fysiotherapeut aan bij vrienden en familie

Fysiotherapeuten scoren gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer. Dit blijkt uit een analyse van Qualizorg op basis van de patiëntbeleving van meer dan 39.900 patiënten. Waar onder het vrouwelijk geslacht bijna een kwart de fysiotherapeut bij anderen zou aanraden, is dat onder mannen slechts een vijfde.
Lees meer


Industrile transvetten dodelijk

Slecht nieuws voor liefhebbers van koek, gebak en alles uit de frituur. Canadees onderzoek bewijst nog eens dat de transvetten in deze voedingsproducten dodelijk zijn. De verzadigde vetten lijken daarentegen uit het beklaagdenbankje te mogen komen.
Lees meer


kans op vergoeding eerste 20 behandelingen fysiotherapie in basisverzekering groter

Op 18-06-2015 heeft ministier Schippers van VWS toegezegd dat zij samen met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de zorgverzekeraars gaat praten over het anders regelen van de vergoeding voor de eerste 20 behandelingen fysiotherapie in de basisverzekering.
Lees meer


Looptraining onder begeleiding bij etalage-benen bespaart 33 miljoen per jaar

Looptherapie bij etalagebenen onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut is goedkoper, duurzamer en veiliger dan een operatie. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van ClaudicatioNet vanuit het Catharina Hart- en vaatcentrum in Eindhoven.
Lees meer


Uitstel kunstknie door kniedistractie

Door patiënten met knieklachten te behandelen met een gewrichtsdistractor, kan plaatsing van een kunstknie wel vijf jaar worden uitgesteld.
Lees meer


Zorgverzekeraars krijgen meer geld voor chronisch zieken

Vanaf 2016 krijgen zorgverzekeraars voor 350.000 extra chronisch zieken een hogere bijdrage, die afhankelijk is van het aantal chronisch zieken die er verzekerd zijn. De hogere bijdrage is gelijk aan de verwachte kosten voor de verzekerden. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer over risicoverevening.

  
Lees meer


Fysiotherapie is beter dan operatie bij etalagebenen

Patiënten met zogeheten etalagebenen moeten standaard drie maanden gespecialiseerde fysiotherapie krijgen.
Dat is de beste zorg voor deze patiënten en het levert bovendien op jaarbasis aanzienlijke besparingen op. Zo blijkt uit het promotieonderzoek van Hugo Fokkenrood aan de Maastricht University.
Lees meer


Bezuinigingsplannen Schippers slecht onderbouwd

De plannen van minister Schippers om vanaf 2017 structureel 500 miljoen euro te besparen op langdurige zorg door onder meer het terugdringen van regionale verschillen in indicatiestelling, zorggebruik en inkoopprijzen, zijn onvoldoende onderbouwd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een rapport over regionale verschillen in de langdurige zorg.
Lees meer


Kaakproblemen bij spieraandoeningen

Bij spieraandoeningen kunnen ook de spieren van het kauwstelsel betrokken zijn. Van Bruggen beschreef de klachten van het kauwstelsel bij Duchenne musculaire dystrofie (DMD) en spinale musculaire atrofie (SMA). Tevens keek ze naar de effectiviteit van een ‘kauwgomkauwtraining‘ voor mensen met DMD.
Lees meer


Onderzoek naar stamcelbehandeling voor knieartrose

De afdeling Reumatische Ziekten van het Radboudumc neemt deel aan een grootschalig klinisch onderzoek waarbij stamcellen worden gebruikt voor de behandeling van knieartrose.
Lees meer


Mechanisme achter gevoeligheid voor reuma ontrafeld

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op reumatoïde artritis, anderen zijn juist beschermd. LUMC-onderzoekers laten zien dat dit kan komen doordat het immuunsysteem zich bij sommigen vergist bij de afweer tegen bacteriën en virussen. De kans op zo’n vergissing blijkt niet bij iedereen even groot te zijn. Zij publiceren dit belangrijke inzicht in het ontstaan van reumatoïde artritis in Nature Communications.
Lees meer


Verzekeraars krijgen 1,25 miljard teveel

Door een verkeerde raming vooraf hebben de zorgverzekeraars over de jaren 2012 en 2013 ongeveer 1,25 miljard euro méér gekregen dan waarop zij feitelijk recht hadden.
Lees meer


Hartrevalidatie nog steeds zinvol

Hartrevalidatie blijft een zinvolle nabehandeling die na allerlei cardiale aandoeningen en ingrepen de kans op voortijdig overlijden doet dalen. Dat blijkt uit observationeel onderzoek van Han de Vries e.a.
Lees meer


Fysiotherapie net zo effectief als een OK bij lumbale stenose

Volgens een recent onderzoek is fysiotherapie waarschijnlijk net zo effectief als een operatie om de symptomen van lumbale spinale stenose te kunnen verlichten. Lumbale stenose is een veel voorkomende oorzaak van schade aan de zenuwen en pijn in de onderrug bij ouderen.
Lees meer


NOV: Orthopeden moeten niet te snel opereren

Eerst alle mogelijke ‘conservatieve’ behandelopties benutten, dan pas opereren. Dat is de rode lijn in de vijf ‘Verstandige Keuzes binnen de orthopedie’ van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).
Lees meer


Fysiotherapeut wil uit wurggreep verzekeraar

Bijna de helft van de fysiotherapeuten overweegt in de toekomst geen contracten meer met zorgverzekeraars te sluiten. Dit komt naar voren uit een enquête van beroepsorganisatie KNGF onder drieduizend fysiotherapeuten.
Lees meer


Gewrichtspijn bij ouderen verdient meer aandacht

Gewrichtspijn bij ouderen wordt door zowel huisarts als patiënt vaak onderschat. Ouderen zijn geneigd te denken dat gewrichtspijn nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Als patiënten wel op consult komen dan worden pijnklachten en functionele beperkingen niet altijd voldoende herkend en behandeld, met name als er ook andere chronische aandoeningen aanwezig zijn.
Lees meer


Echografie zinvol bij onderzoek knie-artrose

Het gebruik van echo-onderzoek bij patiënten met knie-artrose lijkt zinvol om het beloop en met name de prognose van deze veel voorkomende gewrichtsaandoening in beeld te kunnen brengen.
Lees meer


Diabetes type 1 nog steeds zeer dodelijk

Ondanks dat de behandelmogelijkheden voor diabetes type 1 (DM 1) in de afgelopen vijftig jaar een enorme vlucht hebben genomen, is de levensverwachting van deze patiënten nog altijd een stuk lager.
Lees meer


Meer huisartsen weigeren contract

Het aantal huisartsen dat weigert om het contract te tekenen met de zorgverzekeraar breidt zich uit. Alle vier de grote zorgverzekeraars hebben er inmiddels mee te maken.
Lees meer


Kabinet past voorstel voor artikel 13 aan

Een bezoek aan een niet door de verzekeraar gecontracteerde arts, wordt straks vergoed als de patiënt vooraf niet is geïnformeerd over de consequenties.
Lees meer


Kleine zorgverzekeraars scoren goed bij zorgverleners

Ruim 998 consumenten en 1346 zorgverleners brachten in de afgelopen periode hun stem uit en beoordeelden de zorgverzekeraars op diverse aspecten. De winnaar in de categorie consumenten is zorgverzekeraar DSW maar zorgverleners beoordeelden verzekeraar ONVZ als beste.

 
Lees meer


Waarom goed verzekerd zijn voor fysiotherapie?

De fysiotherapeut is dé specialist in bewegen. Ruim 3,3 miljoen Nederlanders roepen jaarlijks hulp in van de fysiotherapeut. Want wie soepel beweegt, leeft prettiger. Of het nu gaat om tillen, sporten, traplopen, werken met de computer of het huis schoonmaken. De fysiotherapeut helpt u gezond en vitaal te worden én te blijven. Niet voor niets waarderen Nederlanders hun fysiotherapeut volgens het CBS met een acht.
Lees meer


Checklist goed verzekerd voor fysiotherapie in 2015

10 Punten om op te letten bij uw aanvullende zorgverzekering

Hebt u besloten een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten? Of wilt u weten of u met uw huidige verzekering goed verzekerd bent voor fysiotherapie? Onderstaande checklist helpt u de juiste keuzes te maken.
Lees meer


Artikel 13 in de Eerste Kamer: fysiotherapie blijft uitgezonderd

Afgelopen week behandelde de Eerste Kamer het wetsontwerp waarin onder andere de beperking van de vrije artsenkeuze, beter bekend als artikel 13, is opgenomen.

Aan de Kamerleden werd namens veel organisaties gezamenlijk een petitie aangeboden. Onze handtekening stond daar, net als die van bijvoorbeeld LHV, KNMP, GGZ Nederland, niet onder. Hoewel we wel tegen het beperken van de vrije keuze zijn, hadden we met onze lobby in de Tweede Kamer ons doel al bereikt: fysiotherapie is uitgezonderd in het wetsvoorstel. Dit betekent dat voor fysiotherapie in de eerste lijn de vrije toegankelijkheid en de vrije keuze bij de patiënt blijft bestaan.
Lees meer


Fysiotherapeuten niet blij met contractvoorwaarden zorgverzekeraars

De fysiotherapeuten luiden de noodklok voor hun patiënten nu de onderhandelingsrondes met de zorgverzekeraars voor 2015 achter de rug zijn. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en belangenbehartiger van de branche Fydee Nederland moeten therapeuten noodgedwongen contracten sluiten ook al is er sprake van rariteiten, merkwaardige eisen van de verzekeraars aan de therapeuten en een onmogelijk in te vullen papierwinkel door de patiënt.
Lees meer


Boycot inwoners Hoogeveen tegen Achmea

Ontevreden inwoners van Hoogeveen zijn een boycot gestart tegen zorgverzekeraar Achmea.
Lees meer


Roker heeft meer kans op chronische lage rugpijn!

Onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine stellen dat rokers een driemaal grotere kans hebben op het ontwikkelen van chronische rugpijn dan niet-rokers. Door te stoppen met roken kan deze kans worden verkleind.
Lees meer


Looptherapie als bezuinigingsvoorstel aan Minister Schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid krijgt van de belangenverenigingen in de zorg talloze suggesties om te bezuinigen.
 
Lees meer


Werken draagt bij aan herstel rug

Chronische lagerugpijn hoeft niet blijvend te zijn, ontdekte promovendus Karin Verkerk van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Een partner hebben en aan het werk blijven, draagt bij aan een voorspoedig herstel.
Lees meer


Uw recht op vergoeding fysiotherapie bij COPD

De vergoeding van fysiotherapie bij COPD loopt nog niet altijd zoals bedoeld. Sinds 1
januari 2013 hebben ook mensen met COPD GOLD II recht op deze vergoeding vanuit de basisverzekering.
Lees meer


60 procent Nederlanders kampt met fysieke klachten

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft fysieke klachten aan gewrichten of spieren. Bij één op de vijf Nederlanders gaat het om rugklachten, een tiende zegt last te hebben van de knieën. Vrouwen hebben vaker last van fysieke aandoeningen dan mannen. 72 procent onderneemt geen actie, zoals het volgen van fysiotherapie, als zij klachten hebben. Meer dan de helft van de Nederlanders doet er pas wat aan als zij iets écht niet meer kunnen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) onder 1.000 Nederlanders liet uitvoeren in het kader van de Dag van de Fysiotherapie op maandag 8 september.
 
Lees meer


Wijzigingen basispakket per 1 januari 2015

Per 1 januari 2015 vinden er een aantal wijzigingen in het basispakket plaats. Het betreft overhevelingen vanuit de Algemene Wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), ruimere toegang tot geriatrische revalidatiezorg en wijzigingen in de vergoeding van prenatale testen en reiskosten van donoren. Minister Schippers heeft tevens besloten om een aantal nieuwe behandelingen en geneesmiddelen aan te wijzen als potentiële kandidaten voor voorwaardelijke toelating.
Lees meer


Paracetamol helpt niet tegen lage rugpijn

Paracetamol helpt niet tegen acute lage rugklachten. Het leidt niet tot een sneller herstel, vermindert de pijn niet, en laat patiënten niet beter functioneren of slapen, is de conclusie van Australisch onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Lees meer


Personen met dwarslaesie gezocht voor vragenlijstonderzoek naar slaapkwaliteit

De afdeling Fysiologie van het Radboudumc start een groot onderzoek naar slaapkwaliteit bij personen met en zonder een dwarslaesie. Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat een dwarslaesie invloed heeft op de regulatie van de slaapmechanismen. Het is echter nog veel onbekend rondom de slaapkwaliteit bij personen met een dwarslaesie. Deze studie tracht daar antwoorden op te geven middels een vragenlijst.
 
Lees meer


NVMT reageert op Manuele therapie is kwakzalverij

Recentelijk kwam het NVMT bestuur met een reactie op de publicatie in Medisch Contact van 24 januari 2014 over “Manuele Therapie is kwakzalverij”.

 
Lees meer


Reumapatint extra gevoelig voor andere chronische ziekten

Reumapatiënten hebben meer kans op andere chronische ziekten. Zo ontwikkelde 56% van de reumapatiënten binnen drie jaar een extra chronische aandoening, vooral COPD, hoge bloeddruk, carpaal tunnelsyndroom of hartfalen. In een controlegroep was dit 46%, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Family Practice.
 
Lees meer


Fysiotherapeuten overwegen te stoppen

Fysiotherapeuten in ons land zien de toekomst somber in. Een derde van hen denkt er zelfs over om te stoppen met zijn of haar praktijk. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna vijfduizend fysiotherapeuten in opdracht van beroepsorganisatie KNGF.
 
Lees meer


Fysiotherapie bij chronische aandoeningen bespaart zeker 160 miljoen

Uit een verkenning van BMC, advies en management in opdracht van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), blijkt dat fysiotherapie bij chronische aandoeningen leidt tot grote besparingen. De verkenning werd uitgevoerd voor kosten en baten van fysiotherapie bij de behandeling van Reumatoïde Artritis, Artrose, Osteoporose, Claudicatio Intermittens en COPD. De resultaten bewijzen de toegevoegde waarde van fysiotherapie in de keten en mogelijke besparingen van tenminste 160 miljoen euro bij opname in het basispakket. Daarnaast is er duidelijk sprake van winst op kwaliteit van leven.
Lees meer


Formele toestemming voor "kraken" van de nek

Mensen die hun nek laten kraken door een manueel therapeut, moeten daar voortaan officieel toestemming voor geven. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) dinsdag bekendgemaakt.
Lees meer


Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn

Manuele therapie is een effectieve behandeling voor de patiënt met chronische spierspanningshoofdpijn. Niet alleen de frequentie van hoofdpijn neemt af maar ook verbetert het dagelijks functioneren van deze patiënten en treedt minder arbeidsverzuim op.
Lees meer


Wat onderscheidt de manueel therapeut van de fysiotherapeut?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut is de bewegingsconsulent bij uitstek voor gezondheidsproblemen in relatie tot functiestoornissen van de wervelkolom en de extremiteiten en de beperkingen in het dagelijkse leven die hiervan het gevolg kunnen zijn.
Lees meer


Reumanetwerk Midden Brabant: optimale reumazorg!

In de omgeving van Tilburg is een reumanetwerk ontwikkeld. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de vakgroep Reumatologie van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden Ziekenhuis, eerstelijns reumafysiotherapeuten en de Reuma patiëntenvereniging (RPV) van Tilburg.
Lees meer


Gesuperviseerde Looptherapie voor etalagebenen

Patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) hebben pijn bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. Het is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting heeft 3% van de mensen van 55 jaar of ouder er last van. Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moeten ‘ claudicanten’ stoppen met lopen omdat zij pijn in de benen krijgen. Door enige tijd (minuten) te wachten, zakt de pijn en kan de patiënt weer verder lopen, waarna weer klachten optreden. Gesuperviseerde looptherapie is effectief in het verminderen van de klachten.
Lees meer


Zorgverzekering voor veel mensen onbetaalbaar

Voor veel mensen is de maandelijkse zorgpremie financieel niet meer op te brengen. Dat schrijft het AD op de voorpagina. Uit een rondgang langs vier grote verzekeraars blijkt dat elke maand enkele duizenden klanten geen geld meer hebben voor de verzekering.
Lees meer


Vergoedingen Fysiotherapie per Verzekeraar

De vergoedingen;

Fysiotherapie wordt in het basispakket van 2012 maar beperkt vergoed. De hoeveelheid vergoedingen hangt af van een aantal belangrijke aspecten zoals leeftijd en aandoeningen. Voor verzekerde die gezond zijn en een leeftijd boven de 18 jaar hebben zit fysiotherapie niet meer in het basispakket

 
Lees meer


Fysiotherapie te duur voor reumapatinten

Patiënten in de problemen door eigen bijdrage.
Lees meer


Reumafonds begint Meldpunt Fysiotherapie

ANP − 17/01/12

Het Reumafonds opent een meldpunt voor mensen met reuma die geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Het Reumafonds wil zo te weten komen hoeveel patiënten wegens de kosten met therapie zijn gestopt en wat de gevolgen zijn voor hun gezondheid.
Lees meer


Manipulaties en oefeningen effectiever bij nekpijn

Het doen van enkele eenvoudige oefeningen is effectiever het gebruik van pijnstillers bij een pijnlijke stijve nek volgens een recent onderzoek.

Minstens drie kwart van de mensen krijgt op enig moment in hun leven te maken met een pijnlijke nek en velen nemen pijnstillers of brengen een bezoek aan een chiropractor. Beeldschermwerkers lijken het meest vatbaar voor deze aandoening.
 
Lees meer


Consument misleid met aanvullende zorgpolis

Nederlanders worden massaal op het verkeerde been gezet door hun zorgverzekeraar. Veel consumenten besluiten een aanvullende polis af te sluiten nu fysiotherapie uit het basispakket verdwijnt en de tandartstarieven worden vrijgegeven.
Lees meer


Schippers wil schrappen in basispakket zorg

DEN HAAG (ANP) - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil volgend jaar gaan snijden in het basispakket in de gezondheidszorg om de forse overschrijdingen bij Volksgezondheid op te vangen. Ingewijden bevestigen berichtgeving daarover van de NOS en RTL Nieuws.
Lees meer


Hoe goed bent u verzekerd voor Fysiotherapie?

Hoe goed bent u verzekerd voor fysiotherapie? Welke alternatieven zijn er voor mijn huidige polis?

Bekijk hier de mogelijkheden.
 
Lees meer


EPD gaat definitief niet door

Het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) gaat definitief niet door. Het wetsvoorstel heeft het niet gehaald in de Eerste Kamer. Geen enkele fractie in de Senaat steunt het plan om patiëntengegevens landelijk te koppelen. Huisartsen kunnen dan in één oogopslag zien wat er met de patiënt aan de hand is.

 
Lees meer


Verzekerden verlangen terug naar ziekenfonds

HILVERSUM (ANP) - Twee derde van de zorgverzekerden in Nederland zou het liefst terugkeren naar het systeem van het aloude ziekenfonds.
Lees meer


Inkomensafhankelijke zorgpremie omhoog?

De inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de zorgverzekering moet voor hogere inkomens worden verhoogd.
Lees meer


Zorgpremies stijgen harder dan verwacht

Bij drie van de vier grootste zorgverzekeraars stijgt de premie voor de basisverzekering volgend jaar met 120 euro of meer.
Lees meer


Blijf bewegen bij artrose

maandag, 11 oktober 2010 23:47
 
Lees meer


Nekhernia

Een recent ontstane nekhernia kan het beste behandeld worden met een halskraag in combinatie met rust en fysiotherapie.
Lees meer


Zonder verwijsbrief minder fysiotherapie

Steeds meer patiënten gaan zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. Zij krijgen gemiddeld twee behandelingen minder, en andere behandelingen en verrichtingen dan patiënten met een verwijzing.
Lees meer


Aantal wanbetalers zorgpremie stijgt fors

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat de zorgpremie ten minste zes maanden niet betaalt stijgt. Eind vorig jaar waren er 280 duizend wanbetalers, een stijging van zestien procent vergeleken met een jaar eerder.
Lees meer


Voorkeursziekenhuizen CZ

CZ ziet nog steeds voordelen in het classificeren van ziekenhuizen, maar wil voor het daadwerkelijk aanwijzen van voorkeursziekenhuizen en het daaraan koppelen van een financiële beloning weloverwogen te werk gaan.
Lees meer


Psychologische factoren geen oorzaak van Dystrofie of CRPS

Psychologische factoren, zoals angst, depressie en belangrijke levensgebeurtenissen spelen geen rol in het ontstaan van het Complex Regionaal Pijn Syndroom ( CRPS). 
Lees meer


Nieuwe website

Zoals u ziet hebben we een nieuwe website en ook de webwinkel is grondig aangepast.
Lees meer


Fysiotherapie zonder verwijsbrief

Directe Toegang Fysiotherapie/Manuele Therapie
Lees meer


Maria voor Anderen

De Stichting Maria voor Anderen is verbonden aan het TweeSteden ziekenhuis.
Lees meer


Kraken helpt

Al eerder was (in Nederlands onderzoek) aangetoond dat manuele therapie helpt bij rug- en nek- en heupklachten, maar of manuele therapie ook goed is voor de schouder was niet bekend.
Lees meer


Sneller herstel

Schouder- en nekklachten? Dan eerst naar de huisarts en vervolgens naar de manueel therapeut. Dat laatste staat niet in de richtlijnen voor huisartsen, maar uit onderzoek blijkt nu nog duidelijker dan al werd gedacht, dat patiënten die zich door een kraker onder handen laten nemen, sneller herstellen.
Lees meer


Chronische lage rugpijn : rust roest

Dat is de belangrijkste conclusie van een recente studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). In het rapport waarschuwt het KCE voor nutteloze behandelingen en onderstreept het de cruciale rol van de arbeids –en verzekeringsgeneesheer.
Lees meer


Certificering: zin of onzin?

Normen in de zorg. Iedereen smult er van. Nou ja… Het in huis halen van een HKZ certificaat heeft wat voeten in de aarde. Maar dan heb je ook wat. Of niet?
Lees meer


Sneller weer aan het werk met graded activity

Volgens onderzoekers van het VU Medisch Centrum Amsterdam kunnen mensen met niet-specifieke lage rugpijn sneller aan het werk als ze een fysiek oefenprogramma volgen.
Lees meer


Medische Braces

De nieuwe medische braces garanderen maximale beweeglijkheid en zijn in nauwe samenwerking met een team van medici en vakspecialisten tot stand gekomen.
Lees meer


Patint gaat met bekende klacht direct naar de fysiotherapeut

Met klachten die mensen al eerder hebben gehad, gaan ze direct naar de fysiotherapeut. Bij klachten die ze minder goed kunnen beoordelen, kiezen veel mensen voor de brede blik van de huisarts, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie.

 
Lees meer