SNAPPING HIP

Een ‘knappende heup’

De term Snapping Hip komt uit het Engels en betekent letterlijk ‘knappende heup’. Bij een Snapping Hip voelt men iets verspringen aan de buitenkant van de dij of heup. Dit kan gepaard gaan met een ‘knappend’ gevoel of geluid. Over het algemeen is een Snapping Hip pijnloos en niet ernstig maar het gevoel kan als onprettig worden ervaren.
Er zijn twee verschillende vormen van Snapping Hip.
Bij de eerste vorm verspringt de peesplaat over de heup. Dit geeft meestal geen pijn.
Bij de tweede vorm verspringt de peesplaat over het heupkapsel aan de voorzijde van het heupkapsel.
Als dit pijnlijk is, kan er sprake zijn van een peesontsteking of slijmbeursontsteking.
Er wordt vaak gedacht dat het om een ontwrichting van de heup gaat maar dat is zeker niet het geval.
Waardoor kan het komen?
Een snapping hip ontstaat doordat tijdens het lopen of bewegen de peesplaat over het botuitsteeksel aan de zijkant van de heup ‘schuurt’. Dit botuitsteeksel is ook voelbaar voor een arts.
Ook kan een snapping hip het gevolg zijn van een ontsteking.
Hoe wordt het vastgesteld?
Een snapping hip is eenvoudig vast te stellen door middel van anamnese en lichamelijk onderzoek waarbij de arts/fysiotherapeut u vraagt om enkele bewegingen met de heup te maken.
Wat kan helpen?
Als een snapping hip geen pijnklachten geeft, is behandeling niet nodig. Wanneer de snapping hip een onprettig gevoel oplevert, verminder dan de activiteiten waarbij het klikken van de heup voelbaar is.
In zeldzame gevallen, als het klikken erg hinderlijk is en pijnklachten oplevert, kan er door middel van een klieving of snede meer ruimte worden gecreëerd voor de peesplaat.
Bronnen: Orthopedie, prof. dr. J.A.N. Verhaar, prof. dr. A.J. van der Linden
Online bronnen:  www.werkendlichaam.nl