Lymfeoedeem therapie

Een specialisatie binnen de fysiotherapie is de lymfeoedeem therapeut.

Manuele lymfedrainage ad Vodder (MLDV) is een therapeutische handeling die toegepast wordt bij patiënten met o.a. zichtbaar en onzichtbare oedeem. Deze therapie is een zachte, spiraalvormige druk op de lymfeklieren en lymfebanen.

Het menselijke lichaam bestaat 2/3 uit vocht. Via dit vocht verlopen velen processen zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen b.v. bacteriën. Uitwisselen van stoffen b.v. bouw en afbraakstoffen en/of gassen b.v. zuurstof en koolzuurgas. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Ze hebben een voedende, zuiverende en drainerende rol. Lymfedrainage is dus een normale functie van ons lichaam. Het heeft als doel de doorstroming te stimuleren, eventueel stagnatie of te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. Helaas kan dit ontregeld raken door bijv. ziekte, stress of een ongeval.

Zoals hier boven beschreven is de therapie een zachte, spiraalvormige druk op de lymfeklieren en lymfebanen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting van het natuurlijke lymfestelsel. Heel belangrijk hierbij is het ritme van de handgrepen. Het ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en de haarvaatjes. Alleen dan kan het overige vocht afgevoerd worden. Lymfemassage begint altijd bij de lymfeklieren in de hals, gevolgd door (afhankelijk van de klacht) de lymfeklieren van de buik, liezen, benen, oksels, armen of gelaat. De behandeling vind plaats bij een aangename temperatuur en een ontspannen sfeer. Om dit de bewerkstellen neemt de patiënt meestal liggend plaats en wordt er verzorgt tijdens de behandeling niet te praten. De behandeling is vrijwel pijnloos. De behandeling kan evt. uitgebreid worden in combinatie met de coban zwartel. Dit wordt geheel per aandoening bepaalt.
Lymfedrainage is bijna altijd in combinatie met andere disciplines. Dit betekend dat er altijd multidisciplinair gewerkt wordt. Bijvoorbeeld in samenwerking met een verpleegkundige aan huis, arts in het ziekenhuis en het aanmeten van steunkousen door een professional.

Manuele lymfedrainage ad Vodder wordt bij verschillende aandoeningen toegepast. Denk hierbij aan:
– Zwelling, lymfoedeem, veneus oedeem of zwelling na een ongeval of een operatie.
– Verstuikingen
– Migraine
– Klachten als gevolg van stress: Hoofdpijn, slapenloosheid, concentratieverlies, obstipatie, menstruatieklachten
– Littekens, (MLDV + littekentape)
– Whiplash