INGEZAKTE WERVEL OSTEOPOROSE


Een ingezakte wervel is, zoals de naam al aangeeft, een wervel die door zwakte ingedrukt is en niet meer de normale hoogte heeft. De oorzaak is vrijwel altijd osteoporose (botontkalking).
Na een lichte belasting kan een wervel bij iemand met osteoporose opeens inzakken.
Een ingezakte wervel kan hevige pijn veroorzaken maar dit is niet altijd het geval.
De pijn kan langs de ribben en naar omlaag uitstralen waarbij de rug vaak niet meer bewogen kan worden. Bij het zitten en staan wordt de pijn erger, bij het liggen wordt de pijn juist minder. Hoesten, niezen en persen kunnen de pijn verergeren. Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden tot een half jaar.
Als een wervel eenmaal is ingezakt, blijft dit ook zo. De wervel kan hersteld en verstevigd worden door een operatie.
Waardoor kan het komen?
De oorzaak van een ingezakte wervel is vrijwel altijd osteoporose.
Hoe wordt het vastgesteld?
Op een röntgenfoto is een ingezakte wervel meestal goed te zien. Ook de botdichtheid kan worden gemeten, met de botdichtheidsmeting.
Wat kan helpen?
Als er sprake is van pijn, kunnen pijnstillers helpen. Ook kan fysiotherapie uitkomst bieden en in sommige gevallen een rugkorset.
Sommige ziekenhuizen voeren operaties (vertebroplastiek) uit waarbij de ingezakte wervels hersteld en verstevigd worden met botcement.
Wie kan helpen?
Osteoporose wordt vaak behandeld door de huisarts maar er zijn ook verschillende specialisten die zich met de behandeling bezig houden. Dit zijn internisten, gynaecologen, reumatologen en soms ook orthopeden of radiologen.
Ermee leven
Bij pijn door een ingezakt wervel geldt, net als voor rugpijn, dat het gunstig is om in beweging te blijven. Het is echter belangrijk om vallen te voorkomen en niet zwaar te tillen. Sommige mensen hebben baat bij een hulpmiddel zoals een stok, looprekje, een zitkussen of een grijpstok om dingen op te rapen.
Bronnen: Zorgboek Rugpijn
Online bronnen: Nederlands Huisartsen Genootschap; Osteoporosestichting.nl; Sint Maartenskliniek