HIELSPOOR (SPINA CALCANEI)

De medische term voor hielspoor is calcaneusspoor. Bij hielspoor is er sprake van een uitstekend stukje bot aan het hielbeen.

Verschijnselen die hierbij op kunnen treden zijn vochtophoping in de slijmbeurs onder de hielspoor, weefselontsteking en kloppende pijn. Ook kan iemand met hielspoor de stand van de voet aanpassen om de pijn te verminderen waardoor de hielspoor juist kan verergeren.
Een afbeelding van hielspoorHielspoor kan om verschillende redenen pijn geven:

  • door overbelasting van de peesaanhechting aan het bot;
  • door de druk van het hielspoor (de botuitwas) zelf;
  • door druk op een passerende zenuw die door het hielspoor in de verdrukking komt.

Hielspoor

Bij het lopen of staan voelt men pijn aan de onderkant van de hiel. Dat komt doordat er veel gewicht rust op het hielbeen. De botten van het been steunen namelijk voor een groot deel op het hielbeen. Het hielbeen kan pijn doe als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan. De pijn vermindert met rust.
Waardoor kan het komen?
Onder de voet loopt een peesblad (fascia plantaris) dat hecht aan de hiel en de voorvoet. Door overbelasting of een verkeerde stand van de voeten kan veel spanning komen te staan op dit peesblad. Door die trekkracht kunnen kleine scheurtjes ontstaan op de plaats waar de peesplaat aan het bot vast zit. Bij de genezing van die aanhoudende beschadigingen (de scheurtjes) kan botuitwas (botspoor, hielspoor) ontstaan.
Hoe wordt het vastgesteld?

  • Op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek.
  • Ook kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de diagnose te bevestigen.
  • Maar soms is de uitgroei zo klein dat deze niet op de foto te zien is.

Wat kan helpen?
Als iemand last heeft van de aandoening, kan het helpen om bepaalde activiteiten aan te passen. Er kunnen ook podotherapeutische maatregelen genomen worden zoals vulkussentjes of steunzolen in de schoen om de hiel te corrigeren.
Wie kan helpen?
Bij erge pijn kunnen pijnstillers worden voorgeschreven of in enkele gevallen een injectie met corticosteroïden.
Als het om een grote botuitwas gaat die ook na de behandeling pijn blijft doen, kan door middel van een operatie het aangegroeide bot worden verwijderd maar dit is zelden nodig.