CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

Wat is het
?Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten veroorzaakt door beknelling van de nervus medianus (de middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal gevormd door de polsbotjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van duim en vingers en de zenuw (nervus medianus).

Klachten:

  • Meestal bestaan klachten aanvankelijk uit een tintelend gevoel in de handpalm en duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger aan de palmzijde van de hand.
  • De tintelingen kunnen uitstralen via de onderarm en de elleboog tot in de schouder.<
  • Soms treedt er krachtsverlies op. Uiteindelijk kan dat leiden tot het slinken van de spiermassa van de duimmuis.
  • Vaak treden de klachten eerst ’s nachts op en wordt men daardoor wakker. Het ‘wapperen’ van de aangedane arm geeft dan enige verlichting.
  • Ook overdag kunnen deze klachten optreden tijdens fietsen, autorijden of computeren.

Het carpaal tunnel syndroom komt in Nederland 15x zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen.
Oorzaak:
De carpale tunnel is zeer nauw en erg gevoelig voor druk. Zodra er zwelling ontstaat in de tunnel kunner er klachten ontstaan. Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie zoals na forse handenarbeid of door een benige afwijking in de tunnel (bijv. na een breuk) .
CTS komt vaker voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).
Behandeling:
Soms is geen behandeling nodig of kan men beter afwachten indien de klachten van voorbijgaande aard zijn (bijv. in de zwangerschap).
Ook kan een (nacht) spalk worden aangemeten. Hierdoor kan de pols niet meer buigen waardoor de zenuw niet meer bekneld kan raken en de klachten afnemen.
Een enkele keer kan gekozen worden voor een injectie in de pols met bijnierschorshormonen.
Vaak wordt echter voor operatie gekozen. De stevige bindweefsellaag die de verbinding vormt tussen de pink- en de duimmuis, het dak van de tunnel, wordt doorgesneden. De zenuw wordt hierbij van zijn beklemming verlost.